Stel uw vraag!

Stuur ons gerust vrijblijvend uw vragen over internet en marketing. Wij helpen u graag verder!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

WEPPIES.. dé partner voor internet en marketing!!

Blog

Laatste nieuws

Afrekenen met selfie

Afrekenen? Say ‘cheese’!

Betalen jouw klanten hun online aankopen met iDeal, AfterPay, creditcard of Klarna? Prima, maar wel een beetje ouderwets. Binnenkort stappen webwinkels namelijk over op betalen per selfie. Tenminste, als het aan ondernemers als Jack Ma ligt. Ma, de geestelijk vader van het Chinese E-commerce concern Alibaba, was onlangs in Hannover om de nieuwste betaaltechniek te demonstreren. Nog nooit van Selfiebetalen gehoord? WEPPIES.. legt het je graag even uit. De ‘face recognition payment’-techniek gaat als volgt: je bestelt iets, het systeem vraagt om een selfie en zodra je gezicht is herkend, wordt je betaling afgerond. Een kind kan de was doen!

Weg met die wachtwoorden

Betalen met een selfie heeft veel voordelen volgens Jack Ma. Je bent in een klap af van vergeten wachtwoorden en verkeerd overgetypte inlogcodes. Bovendien is het systeem veel minder hack-gevoelig en dus veiliger. Een pincode of wachtwoord kan gestolen worden. Knappe jongen die dat met je gezicht doet. Toekomstmuziek? Zeker niet! De betaalselfie wordt komende tijd niet alleen in China geïntroduceerd: ook in Europa is deze techniek al beschikbaar. Zo is Mastercard momenteel volop bezig om het project ‘betalen met een selfie’ uit te rollen. Binnenkort kun je op die manier afrekenen in onder andere Engeland, Spanje, België en Nederland.

 

Tweelingen

Selfiebetalen is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van biometrische authenticatie. Jezelf identificeren met je vingerafdruk is al langer mogelijk. Iedereen die een Nexus heeft, kan daarover meepraten. Die techniek is echter qua security niet waterdicht. Omdat onze vette vingerafdrukken werkelijk overal op blijven zitten, zijn ze dus ook makkelijk na te maken. Bovendien werken niet alle systemen even nauwkeurig, waardoor een vingerafdruk soms te snel wordt ‘goedgekeurd’. Is betalen met een selfie dan wel super safe? Nou, nee. Met gezichtsherkenning is fraude wat lastiger, maar zeker ook niet uitgesloten. Zo zouden eeneiige tweelingen elkaars identiteit kunnen aannemen, en zou iemand met een dikke wang door een kaakontsteking niet herkend worden en dus onterecht geen betaling kunnen doen. Betalen met je foto is iets veiliger dan klungelen met een pincode en wachtwoord, maar biedt vooral veel gebruikersgemak.

 

Toch maar iDeal

Wil je naar aanleiding van dit nieuwtje direct je huidige betalingssystemen opzeggen? Volgens de kenners van WEPPIES.. kun je beter nog even wachten. Betalen met een selfie lijkt hip, hot & happening, maar zal voorlopig echt nog niet massaal gebruikt gaan worden. Het grote publiek moet over het algemeen lang wennen aan nieuwe concepten en technische vooruitgang. Hoewel de proef met selfiebetalen onder 750 creditcardhouders van ABN AMRO positief is verlopen (90% van de deelnemers wil niets anders meer), zal de massa maar moeilijk afscheid kunnen nemen van de oude, vertrouwde betaalmethodes. Vooral iDeal is populair, gevolgd door de goeie ouwe creditcard en PayPal. Laat Jack Ma dus voorlopig maar vrolijk verder shoppen met zijn mobiel. Misschien bestelt hij wel een kaasje uit Nederland. Kan ‘ie lekker ‘cheese’ zeggen als hij afrekent.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het via de buttons rechtsonder. Bedankt! Scroll to top
>