Stel uw vraag!

Stuur ons gerust vrijblijvend uw vragen over internet en marketing. Wij helpen u graag verder!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

WEPPIES.. dé partner voor internet en marketing!!

Blog

Laatste nieuws

Eerste Hulp Bij Netwerkborrels

Eerste Hulp Bij Netwerkborrels

De feestdagen komen er weer aan, en dat is goed netwerknieuws! Kerstborrels en nieuwjaarsrecepties zijn de gelegenheden bij uitstek om overal je gezicht te laten zien, handen te schudden en visitekaartjes uit te wisselen. Ben je van nature geen hoogvlieger als het gaat om sociale verplichtingen? Geen nood: WEPPIES.. geeft je de beste netwerk tips & tricks.

  1. Kies het evenement met zorg

Netwerken betekent niet dat je klakkeloos moet opdraven bij iedere borrel of receptie. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, vooral als je niet zo dol bent op dit soort evenementen. Kijk eens rond in je omgeving en kies een borrel, receptie of diner waar jij je prettig bij voelt. Dat kan bijvoorbeeld een kleinschalige bijeenkomst zijn met alleen maar lokale ondernemers, of een evenement met een bepaald thema.

 

  1. Maak je huiswerk

Heb je je opgegeven voor een netwerkevenement, probeer er dan achter te komen wie er nog meer op de gastenlijst staan. Zitten daar mensen bij die interessant zijn om mee in contact te komen? Check eventueel LinkedIn of gebruik Google om je voor te bereiden. Ben je eenmaal ter plaatse, dan weet je direct aan wie je je in ieder geval even voor moet stellen. Scheelt een hoop oeverloos geklets met de ‘verkeerde’ personen.

 

  1. Smalltalk

Sta jij op zo’n avond het liefst in een hoekje hapjes te eten omdat je met een volle mond niet hoeft te praten? Dan kun je net zo goed thuisblijven. Netwerken is een werkwoord. Je zult dus aan de bak moeten. Vind je het lastig om een gesprek te beginnen, werk dan vooraf aan je ‘smalltalk’. Bedenk vast een paar openingszinnen waarmee je iemand kunt aanspreken. Vaak gaat de rest dan vanzelf. Zinnetjes als ‘Pas op hoor, die garnalenkroketjes zijn gloeiend heet!’ of ‘Stond jij ook in die file op de A12?’ zijn bijvoorbeeld goede ijsbrekers.

 

  1. Laat anderen aan het woord

Sta je met iemand te praten, laat hem of haar dan ook voldoende aan het woord. Zelf je monoloog afdraaien en dan weglopen is niet alleen onbeleefd, maar heeft ook weinig effect. Je gesprekspartner zal je visitekaartje in dat geval waarschijnlijk alleen gebruiken om wat gemorste eiersalade van zijn jasje te schrapen. Vertel kort wat je wil vertellen (elevator pitch!) en vraag daarna wat de ander doet, waar hij of zij tegenaan loopt, etcetera. Luister aandachtig en probeer je in je gesprekspartner in te leven. Voordat je het weet zit je in een geanimeerd gesprek verwikkeld en heb je er misschien wel een nieuwe potentiële klant bij!

 

  1. Follow-up

Netwerken stopt niet op het moment dat je huiswaarts gaat. Pak de volgende dag alle visitekaartjes die je verzameld hebt erbij en ga aan de slag. Stuur verzoekjes via LinkedIn of Facebook en benoem in het bericht even waar je elkaar ontmoet hebt en dat je het leuk vond om deze persoon te leren kennen. Tip van WEPPIES..: schrijf achterop de visitekaartjes bij welke gelegenheid je ze hebt ontvangen. Noteer eventueel een paar details (‘droeg opvallende bril’, ‘houdt van kitesurfen’, ‘allergisch voor schelpdieren’). Handig voor later.

 

Tot binnenkort op een netwerkborrel!

 

Bekijk ook: Evenementen voor ondernemersScroll to top
>